Svensk Poomsae visar stigande form på internationella arenan

Poomsae EM – Rhodos 7-8/5 2017.

Under den gångna helgen har en trupp från Svenska Poomsaelandslaget deltagit vid EM på Rhodos.

Den niomanna starka truppen bestod av:

Ellen Bökman (Kadett Dam), Jacob Wiberg (Kadett Herr), Alicia Brännback (Junior Dam), Richard Coltelius (Junior Herr), Linnea Ruiz (U30 Dam), Hannes Nillson (U30 Herr), Earn Chantahan (U30 Dam), Lotta Dahlqvist (U50 Dam), Josef Chiu (U60 Herr).

Utöver spelarna fanns även följande support team med på EM.

Michael Brännback – Head of Team

Finn Buchardt – Coach

Bodo Von Munchow – Coach

Lars Wiberg – Trainer

Truppen till EM var en av de största Sverige har skickat någonsin och för första gången kunde vi skicka par i samtliga klasser tack vare satsningen från STU! Truppens sammansättning var helt ny och för fyra av deltagarna var det mästerskapsdebut. Då Presidents Cup 2016 samt den inställda Presidents Cup Poomsae 2017 gav direktkvalificering till EM såg vi också det största deltagarantalet på ett EM någonsin. Minst sagt tufft motstånd för detta unga lag.

Söndag – EM dag 1

Första dagen var vigd åt de yngre klasserna och Sverige hade Ellen, Jacob, Alicia, Richard, Linnea, Hannes och Lotta på mattan i sina respektive individuella klasser. Resultatet blev:

Ellen Bökman (EM debut). Med 29 i preliminära omgången krävdes det top 15 för att gå till final. Ellen visade otrolig form och gick lätt till semi som 7:a. Väl i semin krävdes top 8 för att gå till final. Tyvärr saknades det några tiondelar för att nå dit och Ellen slutade på en fantastisk 11:e plats i EM debuten!

Jacob Wiberg (EM debut). Med 24 i preliminära omgången krävdes top 12. Jacob led lite av att gå ut första i klassen men lyckades knipa 12:e platsen inför semin. Även här startade Jacob först och missade precis finalen med några tiondelar. Grymt insats av våra kadetter.

Alicia Brännback. Alicia hör till en av de mer rutinerade in truppen och gick lätt till semifinal som 11:a i EM´s största grupp (36 deltagare). Alicia (sjuk i körtelfeber) lyckades trots detta prestera på topp i semin och missade finalomgången med endast 0.02 poäng!! Det blev en 9:de plats men hon cementerar sin position som top 10 i Europa!

Richard Coltelius. Precis som Alicia är Richard en av våra mest rutinerade spelare och tog sig lätt vidare till semi och med marginal vidare till final. Väl i finalen straffades Richard av ett tidigt startnummer men slutade på en riktigt fin 8:e plats! Medaljerna för våra juniorer var inom räckhåll men konkurrensen är galet hård i junior klasserna där man på herrsidan hittar bl.a. Världsmästaren från Beach VM och i Dam klassen inte mindre än 3 danskor (pga presidents cup kvalificeringen). 

Linnea Ruiz. Linnea tävlar i U30 klassen som tillämpar ”single elimination” modellen där spelarna lottas mot varandra på samma vis som kyorugin har sina matchstegar. Tyvärr tillämpas ingen seedning/ranking inom poomsaen så det är verkligen lotteri vem man möter. Linnea mötte tuffaste motståndet då hon direkt ställdes mot Spanien redan i Rond 32. Trots 2 starka och stabila mönster gick Spanjorskan segrande ur striden. Mycket starkt jobbat av Linnea!

Hannes Nilsson. Hannes tävlar även i U30 klassen och ställdes mot hemmanationen Grekland i Rond 32. Hannes levererade 2 starka mönster och gick vidare till Rond 16. Här ställdes Hannes mot en duktig Tjeckisk kille. Hannes växlade dock upp och missade avancemang med endast 0.18 poäng! 

Lotta Dahlqvist. Lotta är vår mest meriterade landslagsspelare och hon hör hemma på mästerskapen! En stark insats från Lotta i semin räcker i vanliga fall till en final men tyvärr hade inte Lotta med sig besluten idag. Finalplatsen missades med minsta marginal.

Vi summerar med att konstatera att våra debutanter gör fantastiska insatser och våra rutinerade levererar ännu en gång på hög nivå.

Måndag – EM dag 2

Idag var det parens dag men även Josef individuellt.

Kadett Par – Ellen/Jacob: En helt enorm insats i semin placerade Ellen och Jacob som femma och Sverige hade medaljvittring! I finalen skruvades tempot upp något och det blev till slut en fantastisk sjunde plats för Jacob och Ellen. Helt klart ett par med framtiden för sig!

Junior Par – Alicia/Richard: Enkelt vidare från Semin till Final som sjunde par bäddade för ett starkt resultat. Ett tidigt startnummer straffade tyvärr paret något och de slutade på en mycket hedrande sjätte plats!

U30 Par – Earn/Hannes: Efter en stark insats för det ”nya” U30 paret räcket tyvärr inte för avancemang men stabila mönster lovar gott för framtiden

O30 Par – Lotta/Josef: Bra insats på mattan placerade vårt mest rutinerade par såg länge ut att räcka för avancemang men tyvärr tog det stop i semin.

Josef Chiu – U60 Individuellt. Josef startade i en tuff grupp där bl.a. regerande världsmästaren från Turkiet fanns med. Josef gick ut som siste man av 18 startande och drämde till med 2 fantastiska mönster och en sjätte plats! Väl i finalen satte Josef sina mönster utan tvekan, spöade ett par tuffa motståndare och slutade på en fantastisk femte plats! Svenska Landslagets bästa resultat på EM! Josef hade verkligen medaljvittring och mästerskapsmedaljen kommer!

Vi summerar dag två och EM på följande sätt:

Sverige är på frammarsch. Vi har en ung men erfaren trupp och många talanger i kulisserna som har framtiden för sig. Landslaget hade en enorm hjälp av våra Danska coacher Finn och Bodo och det erfarenheten och lugnet de bringar till truppen är helt ovärderlig! Det stödet spelarna får från STU och en bra förberedelse samt stark organisation gjorde att laget kunde fokusera på uppgiften och leverera resultaten! 

Vi stänger EM 2017 med stolthet och siktar på fler G klass tävlingar som landslag och VM i Taipei nästa år! 

Ett sista tack ska oavkortat gå till Abtin Khoshnood, ordförande för Poomsaekommittén, assisterande coach Lars Wiberg och ”materialarn” Robert Coltelius samt föräldrarna som nervöst hejade fram laget!

Vid rodret,
Head of Team
Michael Brännback