Under helgen gick Belgian Open G1 Tournament av stapeln i Lommel, Belgien. En trupp på 25 spelare var på plats för vad som är en av de större tävlingarna i Europa. Vi hade representation i de flesta klasserna och resultatet av årets satsning ger redan fina resultat!

Laget fick inte bara med sig ett antal G1-medaljer hem, vilket alltid är fantastiskt kul, men ännu viktigare var att vi (ledningen) kan se den utvecklingen spelarna gör på mattan! Medaljer är ett kvitto på dagsformen men det vi verkligen tittar på är hur varje individuell spelare, par och lag arbetar före, under och efter tävlingen. Där får samtliga spelare högsta betyg av oss! Det enda smolket i bägaren under helgen var att vår fantastiska tränare och coach Maria blev fast på hotellet pga. sjukdom.

Helgen i korthet – lördag
Lördagen handlade främst om kadetter och seniorerna. Redan från start hade laget full aktivitet då Robin, Julia och Olivia gick i princip upp samtidigt på mattan i sina kadettklasser. Tuffast hade Robin med start nummer 1. En bra organisation, walkie-talkies och hjälp från föräldrar och spelare som inte tävlade på lördagen gjorde att vi ändå hanterade dagen på ett bra sätt. Resultatmässigt så presterade kadetterna kanonfint och missade sina finaler endast med några få tiondelar.

I U30 klassen tävlade Alicia, Linnea och Zaur i s.k. ”Single Elimination System”. I den tävlingsformen möter man en motståndare, istället för hela klassen. Spelaren med högst poäng efter två mönster går vidare till nästa omgång, likt kyorugin. Samtliga tre svenskar mötte grannarna från Finland och tyvärr drog finnarna längsta strået i lördags. Revanschen kom dock snabbt när både Lisa och Ji-Pyo kammade hem var sitt silver individuellt och även silver i parklassen O30! Lotta och Josef fyllde på medaljpotten med ett brons i samma parklass och stämningen var på topp! Även Annethe och Edgard gick upp i sina respektive individuella klasser U50 och gjorde stabila mönster med fina poäng men missade tyvärr medaljerna denna gång.

I U30 par gjorde ett nytt par debut, Alicia och Zaur, och de slog till direkt med att avancera till finalomgång med 6:e högsta poäng! Riktigt starkt jobbat då de endast har hunnit träna ihop en gång tidigare vid senaste lägret. Även Rebecka och Stass gjorde fina resultat i parklassen men missade avancemanget med minsta möjliga marginal. Sist ut för dagen gick våra U30 lagtjejer Linnea, Rebecka och Jennifer. Efter avslutade finalen kunde tjejerna stoltsera med ett fantastiskt brons i första tävlingen som team! Grattis!

Dagen avslutades med filmning av freestylen för att ge gänget hemma i Sverige något att jobba mot.

Helgen i korthet – söndag

Söndagen handlade om juniorerna, U40 och O50 klasserna (Roger, Josef och Lotta).

Även söndagen startade hektiskt då vi hade spelare på samtliga 4 mattor samtidigt! Nivån på juniorklasserna i Europa galet hög och här är det verkligen tiondelar, ibland hundradelar, som avgör vem som går vidare! Våra juniorer presterade helt otroligt bra och av 8 deltagare så hade Sverige 5 st vidare till semifinal! Väl i semifinalen handlade det om just 100-delar för att ta sig vidare. Denna gång missade vi finalerna men är enormt stolta över prestationerna! Det vi ser är att våra nyblivna juniorer utvecklas i ett rasande tempo och många som inte har avancerat vidare från första omgången nu gör det med enkelhet! Juniorerna tävlade även i par och här gick Ellen och Måns vidare till final som 6:e bästa par! I finalen låg de på tredje plats efter första mönstret men ett par missar i andra gjorde att de till slut hamnade på en femte plats. Även det andra paret, Emma och Simon, gjorde en stark insats och slutade på en 9:e plats i semifinalen där 8 går vidare.

Våra juniorer blir bara bättre och bättre! Sist ut för juniorerna gick våra två lag. Först ut gick herrarna Jonathan, Måns och Olle. Det tävlade för första gången tillsammans och levererade direkt ett silver! Endast slagna av det fantastiska italienska laget. Efter herrarna var det damernas tur. Det nya laget med Janice, Lisa och Cornelia levererade en tight synk och här har vi verkligen ett framtida guld-lag! De missade bronset med endast 0.4p totalt efter 2 mönster.

Ledningen stänger juniorernas deltagande med otroliga resultat, framsteg och en riktigt stark teamkänsla! Sista ut för helgen gick våra mest erfarna spelare. Roger, som även tävlar i s.k. ”Single Elimination” mötte en tuff finländare och missade tyvärr avancemang men en erfarenhet rikare.

Lotta slog dock till med ett G1 Guld direkt i sin debut i nya klassen O50 och glädjen gick inte att ta miste på! Stabila mönster, starka tekniker och en stor erfarenhet säkrare medaljen.
Josefs uppdrag var att först ta sig till final, vilket han gjorde lätt. Väl i finalen hade Josef tidig start men när samtliga 8 herrar hade tävlat stod Josef med ett starkt G1 Silver!

Summeringen av helgen

  • Resultatet av landslagets aktiviteter, tävlingar
    och läger ger verkligen resultat!
  • Samtliga presterar professionellt, starkt och målmedvetet
  • Vi ligger långt före vår önskade utveckling
  • Organisationen börjar falla på plats och arbetet även under hektiska dagar funkar
  • Team Känslan går inte att ta miste på. Vi tar hand om varandra, hejar på från läktaren, tröstar när kompisarna blir besvikna och gläds åt varandras framgångar!

Nu stänger vi boken på Belgium Open för denna gång och laddar om för nästa landslagsläger. Helgen 6-8 April åker hela truppen ner på ”fiendemark” då lägret går av stapeln i Danmark! Som vi längtar!

Slutligen så vill ledningen tacka de spelare och hemmatränare som var helt fantastiska under helgen då vi led lite av att vara 2 personer kort i ledningen.

Stort tack till alla föräldrar också som gjorde helgen till en succé.

Slutligen ska nämnas att Sverige även hade tre domare på plats som inte enbart representerade Sverige och STU men även svensk Poomsae. Dessa herrar är Peter Nordin, Laban Frederiksen och Abtin Khoshnood.
Med varma hälsningar

Finn, Maria, Michael, Lars & Robert.

Kategorier: Poomsae