Kemer/Turkiet 2-6:e April.
Då var årets mästerskap över för svenska poomsaelandslaget.
Vi stänger inte bara EM för denna gång utan skriver in oss i Svensk Taekwondos historieböcker!
Trots att uppladdningen var minst sagt kompromissad p.g.a. tidigt datum, kort varsel och enormt mycket strul för ledningen så lyckades våra svenska krigare nå längre än någonsin tidigare!
För att komplicera saker ytterligare så bestämde sig WTE för att lägga både 14:e Poomsae EM tillsammans med 1:a Beach EM. Det innebar en väldigt lång vecka på plats i Turkiet med ”omladdningar” dagligen för truppen. Det finns mängder att skriva om arrangemanget i stort men vi fokuserar istället på det viktiga, hur det gick för Sverige!
Sverige har sällan varit medaljkandidater i mästerskapssammanhang men inför årets EM så ansågs Sverige vara något av en ”bubblare”. Starka resultat senast året och en enorm utveckling gjorde att i flertalet klasser så stannade publiken upp när en spelare med ”SWE” på ryggen gick in på mattan. Sedan omstarten av landslaget 2018 så har utvecklingen varit så stark att vi börjar bli bortskämda med finalomgångar, vilket ger laget en enorm boost och prestationerna låter sig inte vänta!
Tisdag – EM dag 1
Lisa Olsson – Dam U50:
Lisa var först upp på mattan i en klass med 16 starter och gick enkelt vidare till final med 5:e bästa resultat! I finalen levererade Lisa två starka mönster och slutade till sluta på en 6:e plats! Medaljen är nära nu.
Johanna Lim Falk – Dam U30:
Johanna blev nästa spelare på mattan i en klass med 28 damer. Johannas klass tävlar i s.k. ”single-elimination” där spelarna lottas mot varandra likt kampen. Johanna gick enkelt vidare från första matchen efter att bekvämt slagit Ukraina. I andra matchen mötte Johanna Belgien och missade tyvärr avancemang med ynka 2 tiondelar. Grymt stark dag av Johanna som gör sitt första mästerskap på 4 år!
Norah/Gustav – Par Kadett:
Svenska paret fick extremt tuff lottning och fick gå ut första i sin klass av totalt 13 par. Det blev en enkel resa till finalomgången då paret låg på en femte plats efter semin! Väl i finalen, som gick 2 timmar senare, skruvades motståndet upp och vårat par slutade på en 7:e plats! Inte illa för att vara förstaårskadetter på sitt första mästerskap!
Olle, Måns, Jonathan – Herr Junior Lag:
Sist upp för dagen gick Jonathan, Olle och Måns upp som sista lag av totalt 12. Grabbarna levererade två fina mönster och gick enkelt vidare till final. I finalen startade laget som 3:a av totalt 8:a lag och efter första mönstret låg de på en bronsplats. Tyvärr började systemet strula och killarna fick stå bredvid mattan i 15 minuter medans teknikerna löste problemet. När de väl fick gå upp igen så kostade en liten balansmiss en säker bronspeng. Fantastiskt bra kämpat av killarna och nästa gång är turen på vår sida!
Vi summerar dagen med starka insatser och enorma jubel från hejarklacken!
Onsdag – EM dag 2
Historisk dag för Svensk poomsae!
Lotta Dahlqvist – Dam U60
Sverige säkrar sin första medalj någonsin på ett Europeiskt mästerskap! Lotta Dahlqvist följer upp sitt silver från VM i Taipei med ett silver på EM i Turkiet! Trots att Lotta gick ut med startnummer 1 i första klassen för dagen säkrade hon enkelt finalplatsen som 5 av 13. I finalen öppnade Lotta spjällen helt och klev upp till en ohotad 2:a plats! Svenska klacken kokade över när det stod klart att en medalj var säkrad! Tack Lotta!
Ebba-Ling, Freja, Yezi – Kadett Dam Lag
Våra Svenska kadetter gick ut med tidigt startnummer i en klass med 10 st etablerade lag. Eventuella tävlingsnerver hos tjejerna märktes inte då de säkert gick till en finalomgång där de slutade på en 8:e plats! Otroligt stark debut av det hela nya laget! Top 8 i Europa känns som ett riktigt fint kvitto!
Alicia, Johanna, Emma – U30 Dam Lag
Lag nr två för dagen bestod av Emma, Johanna och Alicia. Även detta nykomponerade lag gjorde en storstilad insats och damerna missade endast finalomgången med tiondelar. Fantastiskt jobbat!
Josef Chiu – Herr U60, Par O30 med Lotta
Josef Chiu var nästa man ut och missade finalen med minsta möjliga marginal. Josef är en stensäker finalist på ett EM men idag hade han inte domarna på sin sida. Josef fick en chans till i par O30 med Lotta som placerade sig starkt i semifinalen men missade final med några ynka tiondelar.
Måns, Ellen – Junior Par
Sist ut för dagen gick Måns och Ellen i par. I ett startfält med Europas 24 bästa par gick de vidare från preliminär till semi som 4:a! I semifinalen började systemen strula och systemstrul, strömavbrott och långa domardiskussioner slog hårt mot Sverige och ett av Europas absolut bästa par missade finalomgången. Extremt irriterande då många systemstrul har drabbat just Sverige denna gång.
Vi summerar dagen med ett historiskt silver och enorma insatser under rätt så kassa förhållanden. Medaljerna ärvåra inom kort!
Torsdag – EM dag 3
Sista dagen blev dubbelt historisk! Vi fick två nya bronsmedaljörer två av EMs tuffaste klasser!
Ellen Bökman – Junior Dam
Ellen slår till med ett brons i en av EMs största och tuffaste klasser! Ellen fick kriga från preliminär, till semi till final där hon gick ut med tidigt startnummer. Tack vare en väldigt hög nivå på Ellens mönster och skakiga insatser från tuffaste motståndarna så säkrade Ellen Sverige första juniormedalj någonsin i Poomsae!
Jonathan Eriksson – Junior Herr
Herrarna ville inte vara sämre heller så Jonathan upprepade Ellens bedrift och krigade sig genom preliminär, till semi och till final där han säkrare ett brons! Jonathan, precis som Ellen, lång 100-delar från ännu finare medaljer! Jonathan hade endast 0.05 till guldet!

Norah Ladegaard-Pedersen – Kadett dam

Norah gick upp i en av de största klasserna och gick enkelt vidare till semifinal. Väl i semifinalen drabbades Norah av tidigt startnummer, systemstrul och tveksamma poäng. Norah missade därmed finalen med minsta möjliga marginal! Framtiden ser dock ljus ut för våra unga kadetter!

Gustav Lelinge – Kadett herr
Gustav gick ut med sent startnummer och presterade två av sina bästa mönster någonsin! Coachen hittade verkligen Gustavs ”power-knapp” och poängen blev fina! Tyvärr räckte det inte riktigt till finalomgång men oj vilken debut!
Vi summerar därmed EM med historiska resultat! Vi avancerar i samtliga klasser, vi når finaler någorlunda enkelt och vi plockar medaljer!!
Eller för att citera Förbundskapten Finn.
”There is no one named Lucky in the final, its all about hard work, preparation and organisation! Sweden is moving up and I cant wait to see how far we get!”
Lördag – Beach EM
Lördagens avslutande tävlingsdag var det relativt nya konceptet ”Beach Taekwondo”. Även om stranden var flera kilometer bort pga regn så är tävlingsformen i mästerskapssammanhang häftig! Spelarna får bära valfria kläder, oftast dobokbyxor och t-shirt/linne. Du tävlar i ”battle” mot varandra på mattan samtidigt, domarna dömer med flaggor (Chong, Hong). Du kan tävla i vanliga poomsae, freestyle, dynamic kicking och technical breaking! Tävlingsformen är på många sätt mycket mer underhållande för publiken och tempot är enormt högt! Sverige hade bara en startande på Beach EM men vilken start det blev! Alicia Brännback gick upp i Dam U30 klassen och tog ett historiskt Silver! Många av landslagen stannade kvar på beach-EM och på väg mot silvret fick hon möta EM medaljörer från tidigare under veckan. Efter att ha slagit Norge, Finland, Turkiet(!) och Danmark ställdes hon mot suveräna flerfaldiga EM-mästaren och VM-medaljören Eva Sandersen från Danmark. För er som är insatta så var finalmönstren Koryo och Pyongwon, vilket innebär ”yeopchagi-mayhem!”. I en rafflande final där hallen stannade upp drog Danmark det längsta strået och vann guldet. Alicia blir därmed den första U30 damen att ta en medalj på ett mästerskap!
När väl dammet la sig efter 4 intensiva tävlingsdagar så konstaterar vi att vi är på rätt väg! Organisationen som Finn har byggt upp fungerar och kommer att utvecklas ytterligare. Allt kring arrangemanget flöt på enormt bra tack vare helt magiska föräldrar på plats! Boende, transport och mat fungerade bättre än om man bodde på officiella hotellet (Tack Markus/Niklas!) och ledningen kan bara buga djupt och tacka för den enorma laginsatsen! Truppen har umgåtts, skrattat, gråtit och stöttat varandra hela vägen! Även om man inte hade tävlingsdag så valde man att sitta i hallen hela dagen bara för att få chansen att jubla fram svenska lagkompisarna. Vi har verkligen något på gång här och lagandan är underbar!
Nu tar vi några veckors ledigt innan regionsträningarna drar igång igen.
Med varma hälsningar
Finn, Maria, Minji, Michael, Lars, Robert och Abtin
Som alltid, in och gilla landslaget på facebook och ta del av Henrik Ladegaard-Pedersens underbara bilder!
Truppen i sin helhet:
Kadetter: Yezi He Gustafsson, Freja Gunnarsson, Ebba-Ling Tembert, Norah Ladegaard-Pedersen, Gustav Lelinge
Juniorer: Ellen Bökman (brons), Jonathan Eriksson (brons), Olle Tegnér, Måns Dahlgren
Seniorer: Johanna Lim Falk, Alicia Brännback (silver), Emma Sjöberg, Lisa B Olsson, Lotta Dahlqvist (silver), Josef Chiu
Head of Team: Michael Brännback
Kapten: Finn Buchardt
Coacher: Minji Kim, Maria Skovly Buchardt, JiPyo Lim