Trosa Taekwondo stod återigen som värd för freestyletruppens läger, det tredje i ordningen. På plats fanns hela ledartruppen som arbetar med freestyle med målsättningen att gå igenom alla de block som freestylepoomsae består av. De är:

  • Hoppade tekniker (hoppande sidspark, trippel framspark)
  • Akrobatik (rondat, backflip, volt)
  • Snurrar (540 roundhouse/hook)
  • Kamp (kampkoreografi)
  • Grundteknik (Utförande av grundteknikerna i poomsaen)

Under träningen har ledarna olika fokusområden för att maximera träningstiden och utnyttja ledarnas  styrkor bäst. Det innebar att Daniel ansvarade för hopp- och snurrtekniker, Leon för akrobatiken, Lars för kampdelen och Maria för grundteknikerna, främst händer. Finn hade det övergripande ansvaret för koreografin och planering av helgens träning.

Träningsredskap som underlättar!
Trosa Taekwondo har skaffat en s.k. Airtrack som landslaget får använda och det gör att man kan träna hopp och volter med ”hjälp” från underlaget. Med en airtrack sparar man mycket tid främst inom akrobatiken. Bedömningen just nu är att truppen ligger ungefär ett år före interna tidsschemat för freestyle. Samtliga på plats gjorde framsteg inom akrobatiken som normalt tar flera veckor, så det blir ett riktigt bra verktyg för truppen.

Vi ser redan nu att vi har ett lovande mixed team på gång och till skillnad från recognized poomsae så kan man i ett freestylelag till viss del specialisera sig. Finns det en medlem i laget som är bra på akrobatik så räcker det att den personen i laget visar den akrobatiken man vill få poäng för. Samma gäller för snurrar och hoppande tekniker, utom sidspark som alla måste göra. När alla blocken är på plats gäller det ”bara” att få ihop helheten och öka svårighetsgraden.

Upplägget för helgen var att utnyttja att vi hade många ledare på plats genom att jobba med stationer, som laget roterade på. Träningen blev väldigt effektiv, men också väldigt jobbig. Dagarna avslutades sedan med att träna hela mönstret, med fokus på olika delar varje gång. Musiken gick på repeat och koreografin sitter nog i ryggmärgen vid det här laget. Dag 2 blev mer fokuserad på händer eftersom spelarna av förklarliga skäl hade rejäl träningsvärk i benen.

Arbetet med att fastställa hur mixed laget ska se och vilka par vi kommer att satsa på har startat upp och kommer att presenteras under våren. Sedan återstår intensiv träning för att göra mönstret tävlingsklart.

Tack för en mycket givande helg!
Finn, Lars, Maria, Daniel och Leon

Foto från ett annat tillfälle, fotograf: Henrik Ladegaard-Pedersen. 

Kategorier: Poomsae