Skanderborg, Danmark – 26/5.

Under ledning av förbundskapten Finn Buchardt mönstrade Sverige en 30 spelare stor trupp till årets upplaga av Danish Open A-klass. Förutom fantastiska insatser från alla på mattan blev tävlingen historisk för svensk poomsae. Aldrig tidigare har ett landslag placerat sig så högt i lagrankingen (3:a), vilket är ett fint kvitto på utvecklingen som sker under Finns ledning. Den riktigt stora händelsen för truppen var dock att ett svenskt poomsaelandslag har för första gången tävlat i freestyle!

Som tävling så är Danish Open alltid en välbesökt tävling med professionellt arrangemang, tufft motstånd, bra domarkår och fina priser. Landslagsledningen tackar Rissov och Skanderborgs Taekwondo klubbar samt Danska Taekwondo Förbundet för en väl genomförd tävling som vi gärna besöker fler gånger!

Tävlingen i korthet

Kadetterna visade vägen
Först ut för dagen gick våra kadetter och direkt fick vi en känsla av vad dagen hade att bjuda på. I damklassen fick vi tre av fyra möjliga medaljer där samtliga 5 svenskor gick vidare från semi till final. I herrklassen ville pojkarna visa att de också levererar under press. Herrarnas insats resulterade i två av fyra medaljer till Sverige! I par och lagklassen gick det precis lika bra med medaljer till samtliga svenska par och lag.

Juniorerna tog stafettpinnen

Även våra juniorer gjorde en av sina bästa tävlingar hittills med silver och brons i lagklasserna samt brons i parklassen. I de individuella klasserna visade juniorerna fantastisk utveckling. I tävlingens största klass (junior dam med 23 spelare) fick vi med tre av fem från preliminär och två av tre in i final! Aldrig tidigare har vi haft så många tjejer vidare! Motståndet i klassen är bland det tuffaste och med en marginal på 0.003 till bronset för bäst placerad svenska är vi överlyckliga över insatsen! Även herrarna gjorde strålande insatser med två av fem vidare till finalen och medaljerna endast några få tiondelar bort.

Seniorerna säkrade medaljer

Efter juniorklasserna stod seniorerna för storstilade insatser bland några av Europas tuffaste motståndare! När man är i Danmark så får man räkna med att möta motstånd med både Europa och Världsmästerskapsmedaljer i bagaget. Det är därför extra häftigt när våra svenska spelare pressar dessa fantastiska danska spelare. I U30 klassen missade Sverige brons med minsta möjliga marginal i samtliga 3 klasser vi deltog i (minsta marginal till brons var 0.017).  Att ”bara” ligga fyra tiondelar efter regerande europamästarinnan på hemmaplan är riktigt starkt! I de äldre klasserna kunde vi dock revanschera snabbt och få med en silvermedalj i U40, brons i U50, brons i O30 par och guld i både U60 dam och herr!

Freestyledebuten avklarad

När dammet hade lagt sig för recognized poomsae så var det då dags för dagens mest pirriga ögonblick – Sveriges freestyle debut! Till Danish Open hade Sverige deltagare i freestyle par U17 och mix team (5 personer). Vårens satsning gav verkligen resultat och gulden säkrades i båda klasserna!

Det vi tar med oss

Organisation är allt! Även med en stor trupp på 30 personer lyckas vi hålla ordning under tävlingsdagen. Vi lär oss varje gång och hittar rutiner för att ge spelarna möjlighet att fokusera på sin prestation. Vi har en enorm hjälp av varandra och det bygger vi vidare på framöver! De äldre och erfarna hjälper till, värmer upp och förbereder de yngre när de får möjlighet och det ger verkligen resultat! Flertalet coacher, tränare och domare från andra länder och lag påpekade under tävlingen att Sverige verkligen gör stora framsteg! Vi har haft det på känn men det är extra kul när kvitto kommer från motståndet också.

Nästa helg gör vi om det igen

Redan till kommande helg tävlar truppen vid säsongens sista obligatoriska tävling. Austrian Open G1 står på kalendern och med resultatet från Danmark så åker vi till Österrike med starkt självförtroende och en ännu starkare lagkänsla! Austrian Open är en Europas största tävlingar med närmare 900 startande från hela världen. Årets upplaga är även uttagningstävling för många landslag (däribland Sverige) inför VM vilket betyder att motståndet blir tuffare än på många år!

Slutligen så vill vi tacka laget, föräldrar, hemmacoacher, domare och förbundet för stödet, förtroendet och att ni delar vår vision om svensk Poomsae!

Tack!
/ Finn, Michael, Robert, Lars & Maria

Besök gärna landslagets facebooksida för härliga bilder från dagen.

Som alltid bakom kameran – Henrik Ladegaard-Pedersen 

Medaljerna
Kadett:
Guld: Lava, Alice & Julia (lag dam)
Silver: Norah (Indv.) Norah/Gustav (par)
Brons: Olivia, Alice, Robin, Gustav (Indv.) Olivia/Robin (par)

Junior:
Silver: Olle, Måns, Jonathan (lag herr)
Brons: Janice, Lisa, Cornelia (lag dam), Simon/Emma (par) 

Senior:
Guld: Josef (indv.), Lotta (indv.), Lotta (mixat lag med Danmark)
Silver: Roger (indv.)
Brons: Josef/Lotta (par), Roger (mixat par med Island), Annethe (brons)

Freestyle:
Guld: Nora/Alexander (par U17), Nora/Alexander/Simon/Janice/Lisa (mix team)

Bästa lag:
Sverige på 3:e plats.

Kategorier: Poomsae