Austrian Open – som gick av stapeln den 2-3 juni – är en av säsongens största tävlingar och fungerade som en av flera uttagningstävlingar för många landslag, däribland vårt. Hela den europeiska eliten var på plats, denna gång kryddad med deltagare från bland annat Mexico och Peru.

Lördagen var den stora tävlingsdagen när alla junior-, senior- och masterklasser skulle göra upp om medaljerna.

Senior 1 och 2 tävlade med elimineringsregler och Alicia, Rebecka och Zaur stötte alla på svårt motstånd i första matchen och tog sig tyvärr inte vidare, trots fina prestationer. Innan vi får ett fungerande seedningssystem på plats så får vi tyvärr lita till slumpen när det gäller vem man möter. Roger bjöd på stabila mönster och vann sin första match. I andra omgången stötte han på en duktig tysk och trots en ständig stabil prestation fick Roger se sig besegrad.

Juniorerna inledde dagen med lag och par. Här hade vi stora förhoppningar på både herr och damsidan. Herrarna levererade dagens första medalj – ett silver i hård konkurrens. Damerna skulle först kvalificera sig till final och lyckades ta sig vidare som 6:a. Väl i finalen höjde tjejerna nivån och slutade på en jättefin bronsplats! I parklassen tävlade Ellen och Måns, samt Emma och Olle, som för dagen ersatte en skadad Simon. Ellen och Måns var det par som gick längst och slutade på en femteplats 0,02 poäng från brons. Väldigt små marginaler i en jämn final.

Juniorernas individuella klasser var båda stora med junior dam var uppdelade på två mattor, medan herrarna fick köra alla 35 deltagare på en matta. Här var förseningen redan påtaglig så att alla fick tävla med ett mönster i försöken. Med bara ett mönster hade man ingen möjlighet att hämta upp eventuella misstag men trots det fick vi Ellen, Emma, Lisa och Janice vidare till semi. Väl där lyckades Emma ta sig till finalen som åtta med samma poäng som nian. Även presentationen var lika så totalpoängen fick avgöra. Emma gjorde en bra finalomgång också, men konkurrensen var stenhård. Emma fick nöja sig med en åttondeplats den här gången.

Herrarna, för dagen Jonathan och Olle, tog sig också vidare till semifinalerna, men där blev motståndet tyvärr för tufft. Dock, avancemang från preliminäromgången i en stor tävling innebär att vi håller till på övre halvan i Europa, vilket får anses som lovande.

Kvar att tävla var Ji-Pyo, Lisa, Annethe, Lotta och Josef. Lång väntan på att få gå upp på mattan, samt vetskapen att man bara hade ett mönster på sig i försök och semi störde uppladdningen något. Ji-Pyo tog sig komfortabelt vidare till final och slutade där på en femteplats efter en mindre balansmiss. Medaljen finns där inom räckhåll och det lovar verkligen gott.

Lotta gick det väldigt bra för individuellt då hon är väldigt stark mentalt när det blir tuffa förhållanden. Hon tog sig enkelt vidare till final och där gjorde hon en väldigt stark insats som räckte till dagens tredje medalj – ett brons!

Lisa och Annethe mötte svårt motstånd i sin klass. Normalt tar sig Lisa till final och konkurrerar om medaljerna men den här gången slutade hon på 11:e plats. Annethe gjorde en relativt stabil insats, men hade svårt med balansen, vilket naturligtvis drog ner poängen och missade även hon finalomgången.

I parklassen tävlade Ji-Pyo och Lisa, samt Lotta och Josef. Båda paren tog sig vidare till finalomgången. Väl där så hamnade Ji-Pyo och Lisa åtta, efter en större miss, och Lotta och Josef nosade på medalj med en femteplats.

Därefter var det dags för Josef. Dagen hade blivit kväll och vi låg vid det här laget flera timmar efter schemat. Josef lyckades ändå tagga till och tog sig vidare till finalomgången efter ett jättebra mönster. Från läktarhåll såg även finalmönstret ut att vara bland topp tre, men tyvärr missade Josef ett kihap, vilket kostade en medalj.

På söndagen var det dags för våra kadetter att bekänna färg. Damerna hade drygt 40 andra tjejer att tampas mot och Robin, vår enda kadettkille, hade 31 i sin klass. Väldigt många deltagare från forna östblocket där poomsae tycks vara på ordentlig frammarsch. Inte mindre än två ryska kadettlag på damsidan och även herrarna hade med två lag. De induviduella tävlingarna skulle visa sig krocka med parklassen, vilket gjorde att Olivia och Robin fick noll tid att förbereda sig. De hann inte ens köra igenom mönstret innan de gick upp, vilket gjorde att de var lite ”osynkade”. Hade de haft den möjligheten så hade de helt säkert avancerat till final, men nu hamnade de precis utanför.

Individuellt var tjejerna uppdelade på två mattor. Olivia, Julia, Lava och Alice levererade fina mönster, men konkurrensen är numera benhård. Alla missade avancemang med små marginaler, men tar med sig bra erfarenheter från Österrike.

Robin var väldigt taggad inför sina individuella mönster och bjöd på fina tekniker i sin preliminäromgång. Det räckte till avancemang till semi där bland annat Keumgang väntade. Lite tips och tricks från coachen senare gjorde att Robin kunde prestera riktigt bra och lade sig på en åttonde plats. Nu återstod det att vänta på att se om det skulle räcka. Tyvärr kilade sig en ryss in och petade ner Robin precis utanför finalen den här gången.

Tjejlaget bestående av Alice, Julia och Lava har inte tävlat ihop länge. Inte heller tränar de i samma klubb, vilket gör att det är lite svårt att synka teknikerna. Det var främst det som gjorde att de hamnade sist i lagfinalen, men det är väldigt enkelt att åtgärda när vi får mer tid för lagträning. De visar bra inställning och det finns stor potential i de här tjejerna!

Om vi summerar så var även Austrian Open ett fall framåt för landslaget. Många avancemang och finalplatser, samt även tre medaljer i hård konkurrens gör att vi är mycket nöjda med helgens prestationer.

Resultat (medaljer):

Jonathan, Måns och Olle – Silver i lag
Cornelia, Janice och Lisa – Brons i lag
Lotta Dahlqvist – Brons individuellt

Stort grattis till alla fantastiska prestationer och ett stort tack till alla inblandade! 

Kategorier: Poomsae