VM-truppens första läger

Västerås 4-5/8

Under den gångna helgen träffades den uttagna VM-truppen till Poomsae VM för första gången efter sommaruppehållet. 14 av de 20 uttagna samlades i KSA Västerås dojang för två dagars intensiv träning med nya övningar, nya tankar och ny inspiration. Med drygt 100 dagar kvar till VM så går landslaget in i sin mest intensiva tränings- och uppbyggnadsfas. Då vi fortfarande är i semestertider kunde inte hela truppen närvara vid första träffen, men VM-truppens andra läger går av stapeln redan i slutet av augusti och då hoppas vi att alla är på plats.

Helgen i korthet

För att hålla nere kostnader för laget startade lägret vid lunch på lördagen. Ett glatt gäng samlades hos KSA Västerås med höga förväntningar och lite ”pirr” i magen. Lägrets första dag bestod av 3 långa pass där tränarna jobbade främst med explosivitetsövningar, vändningar och sekvensträning utöver de vanliga styrka och stretchprogrammen. Även om många övningar upprepades från tidigare läger så ligger nivån mycket högre än tidigare. Fler repetitioner, högre tempo, mer kraft och bättre fokus ställde krav på även de mest erfarna i truppen. Kvällen rundandes av vid 18.30 med massage och teori.

Söndagens schema innefattade även här 3 pass. Träningen gick från sekvensträning till poomsaeträning där detaljerna nöttes för att skrapa bort alla onödiga 0.1 avdragen som lätt uppstår. Även lägrets andra dag fokuserade på kraft och explosivitet. Skillnaden mot lördagen var att under söndagen jobbades det med hela poomsae under stressade förhållanden och högt tempo. Mellan passen varvades det även med teori där Michael hade ”domarkurs” med laget för att höja även den teoretiska kunskapen. Tanken är att om du förstår bedömningen bättre så kan du anpassa din träning efter dina poäng för att maximera ditt resultat.

Lägrets sista pass, blev en ny upplevelse då Finn jobbade med ”forcetraining” istället för den ”battletraining” som tidigare har avslutat årets läger. Övningen är ett sätt att pressa spelarna till max och även ett bra sätt för tränarna att se utveckling under hösten. Reaktioner från laget under sista passet var att trots att kroppen skrek av trötthet kompenserades det med att fokus, vilja och andningen hamnade i centrum. Resultatet blev helt enkelt bättre.

Nu tar vi sikte mot nästa läger i Region Syd för VM truppen hos Baekdusan i Lomma. Under hösten kommer även läger för hela landslagstruppen att arrangeras så att även övriga gänget får vara med och ta del av kunskapen.

Finn Buchardt med ledare och trupp tackar KSA Västerås för gästfriheten och lånet av dojangen!