Sverige har gjort sitt starkaste EM någonsin i Poomsae när Europas elit samlades i Portugal för att göra upp om medaljerna. Inför mästerskapet, som är den första riktigt stora tävlingen sedan pandemin tog fart, lockade över 400 spelare från hela Europa. Sverige ställde upp med en trupp på 18 personer under förbundskapten Finn Buchardts ledning där majoriteten gjorde sin mästerskapsdebut, och vilket resultat vi fick med oss!

Vid EM i Turkiet 2019 tog Sverige 3 medaljer och målet var minst 3 till. När mästerskapet nu är över så lägger vid 4 nya medaljer till samlingen, och alla kom från våra magiska kadetter!

EM Dag 1: Historisk dag för Svensk Poomsae! Norah Ladegaard-Pedersen slår till med ett individuellt brons i kadettklassen och det är Sveriges första kadettmedalj någonsin! Norah gick stensäkert vidare till final som trea och i finalen säkrade Norah bronset med en fantastisk fjärde plats. Magiskt! Utöver Norahs medalj så återfanns svenskar över alla mattor under en otroligt hektisk dag för coacherna. Svenskarna var: David Jansson: Till final från semi, slutar 8:a! Gustav Lelinge: Till final från semi, slutar 7:a! Alicia Brännback: Till 16-delsfinal! Lisa B Olsson: 11:a i semi! Elin/Daniel: 11:a i semi! Vincent Saigne: Till kvartsfinal! Isabelle Lammers: 8:e av 12 i freestyle finalen! Resultaten berättar inte hela historien. Tittar vi på hur laget presterar på mattan, coachstolen & läktaren så syns och hörs Sverige ordentligt!

På freestylemattan skrällde Sverige rejält med Isabelle och Mille där många kommenterade just hur starkt Sverige går fram på europascenen. Vincent presenterade sig ordentligt genom att slå två tuffa motståndare och i kvartfinalen jagade han suveräne Frans Salmi från Finland. Daniel och Elin debuterade starkt i junior parklassen och Alicia missade avancemang till 8-delsfinal med endast 0.04(!) poäng mot förra helgens suveräne Paris Open vinnare. Även Lisa & David gjorde ”comeback” med besked och Gustav avslutar sin kadettkarriär med att visa att top 8 i Europa bådar gott för nästa års juniorklass.

EM Dag 2: Vilken dag vi fick uppleva! Även om Sverige inte hade lika många starter på mattan så blev dagen precis lika historisk! Vi fick se Sverige ta sin andra EM medalj då Norah och Gustav drämde till med ett silver i parklassen för kadetter! Poängmässigt så blev det egentligen en delad 1:a plats med portugisiska paret men då portugiserna hade 0.02(!) högre i presentation så blev det en makalöst silver istället för Sverige. Ingen dålig avslutning på Norah och Gustavs kadettkarriär! Utöver Gustav och Norah så fick vi se Yezi debutera på mästerskap med ett fantastisk resultat! juniorklassen är för närvarande an av de absolut tuffaste klasserna och för att ge er en uppfattning om hur tufft så saknades det 0.09 poäng för att avancera till semifinal! Vilken debut! Även Daniel debuterade i juniorklassen och trots skadad baksida, stress över saknat startkort och tidig start på morgonen så visar David enorm presentation och även här saknas det tiondelar för avancemang. Sist men absolut inte minst så fick vi se Josef ta sig hela vägen till final i en klass som innehåll 2 världsmästare och en hel uppsjö med mästerskapsmedaljer! Josef gick vidare till final som 8:a och väl i finalen kliver han upp en placering till och slutar 7:a! Josef rundar av sin tid i U60 klassen med att landa 0.4 poäng från en världsmästare!! Vilken dag och vilket gäng.

EM Dag 3: Sverige rundar av EM 2021 med två medaljer till! Vilken dag. Vi har knappt återhämtat oss från Norah och Gustavs underbara medaljer när resten av kadetterna drämmer till med magiska resultat! Idag fick Sverige nämligen 6 st helt nykorade EM medaljörer då båda kadettlagen tog silver respektive brons i sina klasser! Dagen startade med Alicia och Vincent i U30 par, en klass som kan vara en av de tuffaste på detta EM. Efter två extremt stabila mönster (varav en var Keumgang) så väntade en nervös stund för att se om de gick till final. Marginalerna är så galet små och det saknades under en tiondel för avancemang. Men vilken insats av paret! Strax efter så var det dags för juniortjejerna att gå upp och målet var final. De behövde en topp 8 placering för finalen men tjejerna ville vara helt säkra så de gick in i finalen som sjua. I finalen ökade trycket men tjejerna gjorde mästerskapsdebut med bravur! Näst upp på mattan gick kadettkillarna som var direkt i final. Vi hade hoppats på en topp 4 placering för att säkra medalj men killarna ville mer. När sista laget hade gått av mattan stod det klart, sverige fick sina första lagmedaljer någonsin med killarnas brons! Underbart! Sista gänget på mattan var kadettjejerna som satte två stensäkra mönster och gick till finalen som tvåa(!). Väl i finalen ökade de trycket på motståndarna ytterligare och när finalen var över så skuggade de guldet, som gick till finland, med 0.045 poäng! Magiskt! Dagens hjältar var: Alicia & Vincent U30 par. 0.1 poäng från final! Elin, Yezi & Nan. Enkelt till final och en fin 8:e plats i Europa! Noah, Mille & Edvin. EM BRONS! Ellen, Mia & Isabelle. EM SILVER!

Nu stänger vi EM för 2021 och tackar arrangören, portugisiska förbundet och ETU för det bästa mästerskapet på många många år! Obrigado Portugal!

Tack till Henrik Ladegaard-Pedersen för de fina bilderna. Fler bilder hittas på landslagets Facebooksida: https://www.facebook.com/nationalpoomsaeteamofsweden/photos/